FAYDALI BİLGİLER
Sobada Kömür Yakarken Nelere Dikkat Edilmeli ?
- TSE Belgeli, üstten yakmali sobalari tercih edin. Sobayi duvardan en az 50 cm uzaklikta, mümkün oldugunca az dirsek kullanarak yerlestirin.
- Sobaya agzina Kadar kömür doldurmayin. Sobayi mutlaka üstten tutusturun.
- Sobayi alt kapagi kapali, üst kapagi açik tutun. Tutusturmak için odun ya da tahta kullanin.
- Kömür tutustuktan sonra, kapagi tam olarak kapatmayin. Üst kapagi çok az açik birakin, alt kapgi isinma ihtiyaciniza göre açin.
- Yanmakta olan sobaya kesinlikle yeni kömür ilave etmeyin. Soba sönünce temizleyin. Yeniden kömür doldurarak üstten tutusturun.
- Sobayi tutusturmak için lastik, plastik, çög vb. maddeleri kesinlikle kullanmayin.
- Yatmadan önce sobaya yeni kömür atmayin. Sobanin baca klapsesini tamamen açin, hatta sabitleyin. Üst kapagini ise 1/3 oraninda açik birakin. Soba kapaklarini kesinlikle kapali tutmayin.
- Sobayi her gün, bacayi yilda en az 2 kez temizleyin.
Kaloriferde verimi arttırmak için nelere dikkat etmeli ?
- Kesinlikle denetim belgeli kömür kullanin.
- Kalori, kül ve kükürt oranlarina dikkat ediniz.
- Torba kilogramlarina ve kamyon tonajlarina dikkat ediniz.
- Kalorifer dairesinde mutlaka havalandirma penceresi olmali ve yanma esnasinda devamli açik tutulmali.
- Kazani yakmadan önce tesisatin suyunu kontrol edin, eksikse tamamlayin.
- Ilk ateslemede, ates kapagini açip izgaranin sagina, soluna ve ocagin arkasina kömür atin. Tutusturmayi odun yada tahta parçasi ile yapin.
- Binanin isi ihtiyacina göre gerekli kömürü ocagin tam ortasina arkadan öne dogru balik sirti seklinde atin.
- Kazana yeni kömür atmadan önce, izgaranin ön kismindaki atesi geriye dogru iterek, izgaranin ön kismini tamamen bosaltin. Atesin üzerine kesinlikle kömür atmayin.
- Kazan izgaralarinizin saglam olmasina dikkat ediniz. Izgaralarin altinin hava almasi için temizlenmesine özen gösteriniz.